Friday, January 7, 2011

Resipi dalam format baru

Saya nak kenalkan sepupu saya dari Johor Bahru, Cikgu Kamarudin, seorang guru, chef di rumah, seorang suami dan ayah yang berjaya.  Oleh kerana beliau suka masak dan pandai masak, saya minta dia berkongsi satu resipi dengan kita semua.  Resipi Abang Din ni selalunya mudah tapi sangat enak. Boleh lah cuba ye...

Ikutilah perbualan kami di YM

MASAKAN JAWA AYAM MASAK UNGKEP

kamarudin abd jalil: ayam tua seko (tua sedap,, mesra dan tak hancur)
kamarudin abd jalil: ketumbar dan jintan sesudu  di tumbuk halus
kamarudin abd jalil: bawang besar saatu
kamarudin abd jalil: bawang putih tiga
kamarudin abd jalil: bawang merah dua  (bawang besar tak yah la)
kamarudin abd jalil: tumbuk bawang merah dan bawang putih tadi
kamarudin abd jalil: gaulkan bahan yang ditumbuk  dengan ketumbar jintan tadi dan lomorkan kepada ayam
kamarudin abd jalil: (ayam jagn lupa dipotong2 kecil....jintan guna jintan manis)
kamarudin abd jalil: ambil dua batang serai dititik
Izz: teruskan...

masukkan semuanya dalam kuali
kamarudin abd jalil: masak pelan2
Izz: santan masuk tak?
kamarudin abd jalil: bila ayam dah empuk, masukkan asam keping dan gula secukup  rasa.
kamarudin abd jalil: lupa lak  taruh garam hehehe
kamarudin abd jalil: no santan
Izz: santan xde
kamarudin abd jalil: simple je
kamarudin abd jalil: kalau nak kuah lebih leh tmbah air
kamarudin abd jalil: masa masak pelan2 tu, tutup kuali la
kamarudin abd jalil: biar mesra

Lepas ni kita semua cuba.. Aishah di Kuching, boleh try.  Tapi make sure you know jintan manis tu yang mane.  Thank you, Abang Din.

No comments: