Ikutilah perbualan kami di YM
MASAKAN JAWA AYAM MASAK UNGKEP
kamarudin abd jalil: ayam tua seko (tua sedap,, mesra dan tak hancur)
kamarudin abd jalil: ketumbar dan jintan sesudu di tumbuk halus
kamarudin abd jalil: bawang besar saatu
kamarudin abd jalil: bawang putih tiga
kamarudin abd jalil: bawang merah dua (bawang besar tak yah la)
kamarudin abd jalil: tumbuk bawang merah dan bawang putih tadi
kamarudin abd jalil: gaulkan bahan yang ditumbuk dengan ketumbar jintan tadi dan lomorkan kepada ayam
kamarudin abd jalil: (ayam jagn lupa dipotong2 kecil....jintan guna jintan manis)
kamarudin abd jalil: ambil dua batang serai dititik
Izz: teruskan...
masukkan semuanya dalam kuali
kamarudin abd jalil: masak pelan2
Izz: santan masuk tak?
kamarudin abd jalil: bila ayam dah empuk, masukkan asam keping dan gula secukup rasa.
kamarudin abd jalil: lupa lak taruh garam hehehe
kamarudin abd jalil: no santan
Izz: santan xde
kamarudin abd jalil: simple je
kamarudin abd jalil: kalau nak kuah lebih leh tmbah air
kamarudin abd jalil: masa masak pelan2 tu, tutup kuali la
kamarudin abd jalil: biar mesra
Lepas ni kita semua cuba.. Aishah di Kuching, boleh try. Tapi make sure you know jintan manis tu yang mane. Thank you, Abang Din.
No comments:
Post a Comment